måndag 27 juni 2011

Drejat var det här...

Ikväll har jag varit i verkstaden. När sonen hade somnat in för kvällen, så gick jag ner och drejade en god stund. Avkopplande och härligt att lägga händerna på leran och låta drejskivan snurra. Jag gjorde ett gäng muggar ikväll och lite skålar i olika storlek.

Imorgon ska jag beskicka det jag idag drejade. När man beskickar ett föremål tar man bort lera från botten/foten av föremålet. Det gör jag först imorgon, då föremålen har torkat till lite och blivit läderhårda. Man ställer då föremålet upp och ner på drejskivan och liksom svarvar bort det överflödiga med hjälp av olika verktyg.

Ikväll är keramikugnen igång och denna gång testar jag något nytt. Jag har köpt hem keramiska dekaler som jag nu testar för första gången. Vi får se hur resultatet blir. Det är lite kitschigt med dekaler på keramik tycker jag, fast jag gillar det på något sätt - så jag håller tummarna för att det blir bra.

Att bränna dekaler kräver en tredje bränning. Den första bränningen kallas skröjbränning, jag bränner mina föremål i 960 grader. Efter det är det dags att glasera och sedan bränna igen, denna bränning kallas som ni kanske kan gissa för glasyrbränning :-). Jag bränner då i 1260 grader. När jag nu bränner dekaler på föremålen, så bränner jag en tredje gång i 800 grader. En lång väg är det med andra ord, innan allt är klart.

Förhoppningsvis vågar jag lägga in lite foton på slutresultatet imorgon ;-).


Lite glasyrprover
Ha det fint!
Kram /Åsa

5 kommentarer:

 1. Wow, du är ju jätteduktig! Ser fram emot att se dem färdiga! Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Så kul att du visa din keramik som du jobbar med, det är något helt nytt för mig och jag läser inlägg verkligen med spänning. Det är så kul vad du kan! Ha en fin tisdag! Kram

  SvaraRadera
 3. Men så fina! Riktigt vackert hantverk :) Hoppas att du visar bilder sen, även om du inte själv är nöjd med slutresultatet. Det är ju spännande att få se det ändå. Underbart att kunna skapa fram vackra ting ur en "klump lera", att kunna forma de vackraste föremål. För det är ju verkligen inte gjort på ett ögonblick. Och jag förstår att det måste kännas spännande att få se hur det lyckats. Lycka till ! :)

  SvaraRadera
 4. Du måste lägga ut bilder så vi får se! Roligt att höra om dekalerna, jag har undrat hur man lägger på dem. Glasyrproverna ser jätte fina ut!Jag har arbetat lite i lera i olika perioder, men det var länge sedan jag drejade.
  Har inte sålt några akvareller, skulle vilja men vet inte riktigt hur, dessutom måste jag bli lite mer produktiv då också :).
  Ha det bra!
  Ullis

  SvaraRadera
 5. Oj, vad spännande att få ta del av ditt hantverk! Så fint det ser ut! Ska bli kul att se det färdiga resultatet.
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera