torsdag 30 juni 2011

Bad och sol...

Oj, oj vad varmt det har varit här de senaste dagarna. Vi har varit och badat varje dag i vår sjö som ligger här intill. Fantastiskt skönt, lite kallt kanske, men helt underbart att sänka ner den varma kroppen i det svala vattnet.

Nu ikväll har det åskat och regnat massor och nu är det helt plötsligt en helt annan luft. Härligt, frisk, krispig luft - man kan äntligen andas ordentligt!

Jag lägger in lite bilder på min keramik som jag brände häromdagen. Jag testade ju att bränna med sk. keramiska dekaler och det blev ganska kul faktiskt. Ska nog fortsätta att testa det lite, det blir ju kitschigt värre, men ganska sött :-).






Kram /Åsa


måndag 27 juni 2011

Drejat var det här...

Ikväll har jag varit i verkstaden. När sonen hade somnat in för kvällen, så gick jag ner och drejade en god stund. Avkopplande och härligt att lägga händerna på leran och låta drejskivan snurra. Jag gjorde ett gäng muggar ikväll och lite skålar i olika storlek.

Imorgon ska jag beskicka det jag idag drejade. När man beskickar ett föremål tar man bort lera från botten/foten av föremålet. Det gör jag först imorgon, då föremålen har torkat till lite och blivit läderhårda. Man ställer då föremålet upp och ner på drejskivan och liksom svarvar bort det överflödiga med hjälp av olika verktyg.

Ikväll är keramikugnen igång och denna gång testar jag något nytt. Jag har köpt hem keramiska dekaler som jag nu testar för första gången. Vi får se hur resultatet blir. Det är lite kitschigt med dekaler på keramik tycker jag, fast jag gillar det på något sätt - så jag håller tummarna för att det blir bra.

Att bränna dekaler kräver en tredje bränning. Den första bränningen kallas skröjbränning, jag bränner mina föremål i 960 grader. Efter det är det dags att glasera och sedan bränna igen, denna bränning kallas som ni kanske kan gissa för glasyrbränning :-). Jag bränner då i 1260 grader. När jag nu bränner dekaler på föremålen, så bränner jag en tredje gång i 800 grader. En lång väg är det med andra ord, innan allt är klart.

Förhoppningsvis vågar jag lägga in lite foton på slutresultatet imorgon ;-).






Lite glasyrprover




Ha det fint!




Kram /Åsa

lördag 25 juni 2011

Midsommar på torpet...

Midsommarafton tillbringade vi på torpet tillsammans med mina föräldrar och min syster med familj. God mat, dans runt midsommarstången, busiga barn, gott fika och härliga skogspromenader har vi hunnit med. Regnat har det gjort ganska mycket, men vad gör väl det när man har regnkläder :-). Nu är vi hemma igen och slappar lite framför datorn o tv:n. Ganska skönt det också!










Hoppas ni har haft en fin midsommar!


Kram /Åsa

lördag 18 juni 2011

Gärdesgården klar

Äntligen är vi med gärdesgård! Nu är den helt klar och det blev fantastiskt fint. En liten grind har vi fått också i ena änden av gärdesgården, så att vi enkelt kan gå ner till sjön. Handsmidda, vackra beslag sitter på grinden och dom är så vackra.

Ett riktigt gediget stycke hantverk har vi nu i vår trädgård och nu kommer det stå i 25-30 år utan att behöva något underhåll, enligt vår lilla gärdesgårdkille. Som pricken över i så kan inte vår lilla bushund inte smita över till grannarna längre :-).















Trevlig helg!




Kram /Åsa

söndag 12 juni 2011

Sommartid...

Underbara dagar är det nu! Jag vill bara stanna tiden lite och verkligen hinna njuta av allt som händer i trädgården. Söta rosor som blommor, underbara digitalis som tittar fram lite överallt i trädgården, potatisen som växer så det knakar - härligt!

Dagarna går så fort nu, jag hinner ju knappt göra några inlägg här på bloggen :-). Jag arbetar på för fullt med min keramik, drejskivan snurrar på och imorgon bränner jag en glasyrugn. Håller tummarna för att glasyrerna blir bra, jag har provat lite nya och man vet aldrig hur det blir riktigt. Jag köper inte färdiga glasyrer, utan blandar mina egna - tycker att det är mycket mer spännande!

Vår lilla gärdesgårdskille jobbar på för fullt och han har kommit halvvägs nu. Det blir fantastiskt vackert och jag är så imponerad av detta gamla hantverk, ett riktigt konstverk är vad det är! Jag ska försöka komma ihåg att ta lite fler bilder av gärdesgården under morgondagen och lägga in här på bloggen.










Hoppas allt är bra med er!


Kram /Åsa

onsdag 8 juni 2011

En gärdesgård växer fram...

Ja, igår kom vår lilla gärdesgårdskille och började bygga gärdesgården som ska rama in två sidor av vår trädgård. Dom två andra sidorna av trädgården är redan inramade av häckar.

Han har kommit så långt så att han har satt upp alla pinnarna som står lodrätt, två och två. Hela 80 meter hann han göra på knappt 5 timmar - duktigt tycker jag. Han skulle ha kommit idag och fortsatt att bygga, men hade tydligen sjuka barn hemma och kunde därför inte komma. Men imorgon kommer han iallafall och fortsätter.

Redan nu känns trädgården helt annorlunda. Som ett rum liksom - fint inramat och jättemysigt! Det ska bli spännande att se hur slutresultatet blir. Mer bilder utlovas :-).




Kram /Åsa




måndag 6 juni 2011

Ett dopp i det blå...

I lördags åkte vi en sväng till Blekinge. Vid havet och i solen tillbringade vi hela dagen tillsammans med barn och vuxna - en fantastiskt rolig och härlig dag. Vi tog också ett dopp i det blå - men inte i havet, utan i en pool :-). Ett dopp i havet får nog vänta lite till :-). Härligt, härligt var det - enda nackdelen är att nu ser jag ut som en kräfta...

Idag har det varit tryckande hett här o vi har mest tagit det lugnt. Imorgon ska det regna och åska här - jag ser verkligen fram mot lite regn. Alla stackars växter ser allmänt ledsna ut, men jag vill inte skämma bort dom med en massa vatten. Dom får helt enkelt invänta vatten från ovan.

Imorgon kommer vår gärdesgårdshantverkare. Då ska han börja sätta upp gärdesgården runt vår tomt. Det ska bli så spännande! Återkommer förhoppningsvis imorgon med lite bilder.



Jag köpte ett gäng duktyngder i Danmark, tycker dom är så söta!


Kram /Åsa

fredag 3 juni 2011

Pust...

Man ska inte klaga på värmen, jag vet, men jag gör det ändå ;-). Nästan lite för varmt har det varit här idag. Förmiddagen var helt ok, men på eftermiddagen var det sådär tryckande varmt. Vår svarta lilla lurvhund har mest legat och flämtat inomhus hela dagen. Först nu på kvällskvisten börjar han kvickna till, så det blir väl en kvällspromenad om ett tag gissar jag.

Det blommar så fint i trädgården nu och potatisen har kommit upp såg jag idag. Det är en härlig tid nu!


Bergklint



Bergklint och kantnepeta

Kram /Åsa

onsdag 1 juni 2011

En dag i solen...

Helt underbart vackert väder har det varit här idag. Precis lagom varmt, klarblå himmel och en sol som värmer sådär perfekt.

Jag klippte gräset förut och svor återigen över allt vårt gräs... Mitt projekt "bort-med-gräsmattan" fortsätter, jag anlägger rabatter i typ hela trädgården. Undrar om det blir mindre jobb egentligen :-).

Nere vid vår sjö har kanadagässen fått ungar. Så söta!!! Dom är roliga dom små liven, för dom är två familjer som håller ihop. Två mammor och två pappor och 20 (!) små ulliga, gulliga dunbollar som simmar omkring i vår sjö. Väldigt klokt att gå samman för att skydda sina små tycker jag.




Rabatten på framsidan av vårt hus



Ormbunkar är vackert. Bredvid står en smultronschersmin - doftar underbart när den blommar!



Detta är en del av mitt projekt. Bilden blev inte så bra, men jag har grävt en stor rabatt som nu väntar på blommor eller buskar, har inte bestämt mig riktigt. Överst har jag lagt en massa gräsklipp - dunderkur för växterna.

Ha en fin dag!




Kram /Åsa