lördag 26 februari 2011

När isen sjunger...

Att ha hund har många fördelar, den största fördelen är såklart att man måste gå ut i ur och skur. Eller ja... jag ska villigt erkänna att jag inte alltid hoppar högt av glädje de gånger vi måste gå ut tillsammans, hunden och jag. Att välja mellan en rask promenad i snöstorm och en mjuk soffa känns ju inte som ett svårt val egentligen... Men har man en liten lurvig svart sak med stora bedjande ögon så faller såklart valet på promenaden i snöstormen :-).

Vi bor precis intill en sjö och jag älskar att ta promenader med hunden utmed sjön. Både sommartid som vintertid.

Nu när det är så kallt, så är förstås sjön täckt av is. När vi går vår sista promenad för kvällen och allt är tyst och stilla och inga bilar hörs så hör man det. Ljudet. Ett dovt, mullrande, morrande, lite kusligt läte kommer utifrån isen. Man brukar säga att isen sjunger. Ljudet liksom vandrar över isen, ena stunden kommer det från ena sidan av sjön för att i nästa stund kommer det från den andra. Jag älskar detta ljud! Det är så vackert, men samtidigt lite sorgligt och ledsamt.

Har läst på lite vad detta är och hittade lite info på SMHI:s hemsida. Där står det att det är spänningar i istäcket som utlöser sprickor och veck och då kan man ibland höra isen "sjunga" eller "råma".

Ikväll blir det återigen en kvällspromenad tillsammans med min lurviga vän, utmed sjön för att lyssna på när isen sjunger...

Kram/ Åsa

5 kommentarer:

 1. Vad vackert det låter när du beskriver det! Har bara hört ngt litet av det du beskriver men man blir ju lockad att ta sig till närmsta ismassa och lyssna.

  Er hund är så söt på bilden, är det en Amerikansk spaniel?

  Nej alla väder är inte kul att ha hund i :)

  Hoppas det blir en fortsatt bra söndagkväll och start på veckan.

  Kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Tack Marie-Louise!

  Ja, vår lille busige hund är mycket riktigt en Amerikansk cocker spaniel. Han är oftast söt och snäll - men helt matfixerad :-).

  Har du möjlighet så tycker jag absolut att du ska försöka lyssna på när isen sjunger.

  Må så gott!

  Kram/ Åsa

  SvaraRadera
 3. Det är så vackert, det där uttrycket! För oss som bor i Skåne så är det inte så ofta vi får höra isen sjunga, men i år har vi också haft rejält med is på åar och sjöar. Får nog ta och skaffa oss en hund, så att man får anledning att ta sig ut i naturen lite oftare, - jag har varit en riktig stugsittare i vinter...
  Önskar dig en bra start på veckan som kommer!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. P.S. Såg just ditt förra inlägg med bilder från hallen, - attans vad snygg den där tapeten är! Och tänk så perfekt IKEA-korgarna passar i det fina gamla skåpet; ibland har man verkligen tur! D.S.

  SvaraRadera
 5. Kommer ihåg när jag som liten hörde isen mullra när jag tillbringade vinterloven uppe hos farmor och farfar i Dalarna! Jag tyckte att det var läskigt .......
  Ja våra vovvar är våra ögonstenar. Såå söta och goa:)
  Återkommer med betongstenarna.
  Stor Kram Annelie ♥

  SvaraRadera